Diskuzní forumVýpis příspěvků ke článku:
Tradiční soutěž "O Priessnitzův dortík" Foto - Konečně se laická veřejnost dočkala oblíbené soutěže "O Priessnitzův dortík". Celý rok se na ni pravidelní návštěvníci moc těšili a to nejen pro potěchu oka, ale také pro umožnění zakoupení všech sladkých a uzenářských pochutin přímo od výrobce - žáků Střední školy gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Jeseník - Letošní ročník soutěže "O Priessnitzův dortík 2024" se uskutečnila 24. ledna 2024 ve Wiener Kaffeehaus restaurant v Priessnitzových léčebných lázních a.s. Jednalo se již o 19. ročník soutěže odborných dovedností cukrář - junior organizované Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Soutěž navštívili čestní hosté z Olomouckého kraje v čele s hejtmanem Josefem Suchánkem, zástupce města Jeseník Tomáš Vlazlo a také generální ředitel PLL, a.s. Roman Provazník a zástupce Svazu pekařů a cukrářů ČR Stanislav Mihulka. Vlastní soutěž zahájila ředitelka SŠGF a služeb Silvie Pernicová. Přivítala čestné hosty a přivítala všechny soutěžící se svými doprovody a všechny návštěvníky. Ve svém vystoupení poděkovala mnoha sponzorům, kteří věnovali dárky pro soutěžící a kteří také podporují školu při různých aktivitách. Za tuto jak věcnou, tak i morální podporu je moc vděčná. Všem soutěžícím popřála pěkné zážitky a mnoho úspěchu v soutěži. Josef Suchánek popřál rovněž soutěžícím mnoho úspěchů a vyslovil přání, aby se obdobné soutěže i dále konaly a vyslovil rovněž příslib podpory těchto akcí. Hodnotil kladně práci školy a věří, že její dosavadní vysoká odborná úroveň bude pokračovat i v budoucnosti. V obdobném duchu vystoupil i Tomáš Vlazlo a Roman Provazník. Soutěže se zúčastnili žáci SŠ Brno, Charbulova p.o., SŠ hotelová a služeb Kroměříž, Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník, SŠ gastronomická a technická Žamberk, SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, p.o., SOŠ Prostějov, SOŠ Litovel, SŠ gastronomie a služeb Přerov, SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava a SOŠ, SOU a ZŠ Třešť. Soutěžící soutěžili ve třech disciplínách: Slavnostní dort na téma "Řekni to květinou", zdobení perníku glazurou a zhotovení 2 ks modelovaných figurek a zvířátek. Odborná porota, v níž byly certifikované komisařky AKC ČR Pavlína Berziová, Eliška Dernerová a Pavlína Permedlová hodnotila nejen chuť, vůni a vzhled výrobků, ale také pracnost, osobní zručnost, čistotu a hygienu a dodržování časového limitu a počtu stanovených kusů. A jak dopadly výsledky soutěže? Slavnostní dort Na prvém místě se umístila Tereza Bařinková (SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec. p.o.) s 87,7 dosaženými body, druhé místo obsadila Pavlína Kocábová (SŠ Brno, Charbulova, p.o.) s 82,0 dosaženými body a třetí místo obsadila Anna Krumpová (SOŠ Litovel) s 72,0 dosaženými body. Zdobení perníku První místo obsadila Pavlína Kocábová ( SŠ Brno, Charbulova, p.o.) s 93,3 dosaženými body, druhé místo obsadila Eliška Holešínská (Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník) s 92,0 dosaženými body a na třetím místě se umístila Barbora Smrčková (SOŠ Litovel) s 84,0 dosaženými body. Modelování figurek Na prvním místě se umístila Michaela Jančová (SŠ hotelová a služeb Kroměříž) s 93,7 dosaženými body, druhé místo obsadila Eliška Holešínská (Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník) s 91,7 dosaženými body a třetí místo pak obsadila Tereza Bařinková (SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec. p.o.) s 86,7 dosaženými body. Celkové pořadí v soutěži Na prvém místě se umístila Pavlína Kocábová (SŠ Brno, Charbulova, p.o.) s 257,7 dosaženými body, druhé místo obsadila Tereza Bařinková (SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec. p.o) s 257,3 dosaženými body a třetí místo pak obsadila Eliška Holešínská ( Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník) s 252,3 dosaženými body. V závěru slavnostního ukončení akce společně starostka města Zdeňka Blišťanová s ředitelkou SŠGF a služeb Jeseník Silvii Pernicovou předaly vítězům poháry, diplomy a mnohé věcné ceny. Při tom kladně hodnotila výsledky všech soutěžících a popřála všem mnoho šťastných chvil v budoucím zaměstnání. Odbornou záštitu této soutěži poskytla Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Brno ve spolupráci s partnery PLL, a.s. Jeseník, Svět pečení, IREKS ENZYMA, s.r.o., CESK, vybavení restaurací, barů a cukráren, s.r.o. Celá akce se uskutečnila pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje. Soutěž jako taková byla po organizační stránce velmi pečlivě připravená, byla zajištěna vysoká profesionální úroveň a přinesla úspěšně hlavní cíl - podporu a propagaci odborného školství, v tomto případě konkrétně řemesla cukrářů.
Nový příspěvek
Zpět na článek