Jesenický týdeník Online Jesenický týdeník
Dnes je sobota 01.04.2023 16:21, jste 18290366. návštěvník přihlášený jako guest.

Internetová kavárna a klub Plíživá kontraInternetová kavárna a klub Plíživá kontra
 

Nejen oslava francouzské kuchyně na Rejvízu

Foto - Ve dnech 24. až 26. února se v Penzionu Rejvíz na Rejvízu uskutečnila mimořádná gastronomická akce při níž proběhla dodatečná oslava sedmdesátých narozenin Jaroslava Sapíka.

Nejen oslava francouzské kuchyně na Rejvízu

Rejvíz - Nenajdeme snad mezi návštěvníky Jeseníků nikoho, kde by při svých toulkách nádhernou jesenickou přírodou nenavštívil Penzion Rejvíz. Před druhou světovou válkou byl majetkem bratrů Braunerových Jozefa a Alfréda. Část budovy, ve které je výčep byla založena v roce 1795 a je nejstarší části areálu. Za rozvoje turismu byla v roce 1919 vybudována velká jídelna vedle výčepu a nad ní letní pokoje pro hosty. V roce 1931 byla budova upravena na třípatrový hotel. Interiér chaty byl začátkem 20. st. zdobený řezbářskými pracemi obou bratrů, kteří přišli na unikátní nápad vyřezávat židle s karikaturními podobami stálých hostů. Současný majitel penzionu "Rejvíz" pan Zdeněk Adamec celou sbírku a vzácný mobiliář od bývalých majitelů odkoupil a usiluje o další rozšiřování sbírky řezbářských prací. Dále také rozšiřuje sbírku židlí současných štamgastů,

Penzion je typická horská celodřevěná chata obklopená hlubokými lesy s přírodní rezervaci s mechovými jezírky. Svým moderním vybavením se saunou, vyhřívaným bazénem, tenisovým a volejbalovým hřištěm, velkou zahradou s koutkem pro děti apod. je ideálním místem pro rodinnou rekreaci.

Vedle již stabilního dobrého jména kuchyně penzionu, pořádá navíc jeho majitel různé akce při nichž neustále rozšiřuje a propaguje kulinářské umění. Nejen, že on sám je výborným kuchařem, navázal mnohé kontakty s mistry tohoto oboru. A mezi ně patří i Jaroslav Sapík, český šéfkuchař. Narodil se 19. srpna 1952 v Brně. Po základní škole se v pražském hotelu Ambasador vyučil kuchařem, v letech 1967 až 1995 tam také pracoval a propracoval se až do pozice šéfkuchaře. Vařil několika prezidentům na Pražském hradě, v hotelích ve Vídni, Španělsku, Indii a Singapuru. V roce 2009 obnovil Československý svaz kuchařů. V posledních letech si oblíbil Rejvíz, který často navštěvuje a obohacuje mnohé gastronomické akce penzionu.

Na poslední akcí "Francouzská kuchyně" byla nabízena jídla z francouzské kuchyně kuchařským týmem ve složení: Jaroslav Sapík, Zdeněk Adamec, šéfkuchař a majitel penzionu a Jan Pýcha, narozen 1.8.1961, vyučen v oboru Kuchař v hotelu Ambassador a Palace v Praze v r. 1979, absolvent hotelové školy v r. 1981. Je držitelem prestižního ocenění AKC ČR za propagaci a prezentaci moderní české gastronomie doma i v zahraničí - Zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové.

A jaké menu tento tým připravil? Předkrm: Bretanské ústřice s šalotkovým vinaigrette, nebo Lososová paštika s lososovým kaviárem a citrónovou majonézou či Kachní paštika, jablečné čatny (Chutney) s calvadosem. Polévka v nabídce byla Provensálská Bouillabaisse, Sauce Rouille. Všechny zaujal mezichod Žabí stehýnka na lyonský způsob a Mušle Sv. Jakuba s okurkovou pěnou a nantským fenyklovým salátem. Z hlavních jídel to byla například Vepřová kotleta plněná uzeným jazykem, rajčaty a cuketou, s provensálským kořením, jemné bramborové pyré, Křepelka s kaštanovo-meruňkovou nádivkou, sauce a l Orange či Zajíc a la Madére, ořechové špecle. Závěrečnou třešničkou na dortu byl moučník Flambované palačinky (Crepes Suzette/ ochucenou Grand Marnierem.

Vyvrcholením sobotního večera pak bylo vystoupení Jaroslava Sapíka, Zdeňka Adamce a jejich hostů Petra Králíčka z vídeňského hotelu Sacher a indické princezny Alky Hájkové. Všichni ocenili práci majitele penzionu Rejvíz Zdeňka Adamce za kvalitní gastroslužby a neustálé vzdělávání se v oboru. Za tuto činnost také obdržel z rukou Jaroslava Sapíka nejvyšší ocenění od Československého svazu kuchařů.

V rámci večerní diskotéky vystoupil Karel Gott Covér.

Na snímku zleva Petr Králíček, Zdeněk Adamec, Jaroslav Sapík a Alka Hájková. FOTO (JL)


JL, kategorie: Zpravodajství, týden: 09, ročník: 33, rok: 2023, zobrazení: 66

Diskuze nad článkem:

Zpět


 
Společenská kronika
1 Odešli z našich řad
2 Společenská kronika
3 Řádková inzerce
4 Předplatné
Nejčtenější články
Nenadálé odvolání ředitel... - 1858x
Neplatil výživné, teď mu ... - 1505x
Kraj znovu pomůže s rozvo... - 1485x
Mužům AC Gamaspol Jeseník... - 1428x
Únorové novinky za zelený... - 965x
Nejčtenější sloupky
"Chtěl bych se dožít... - 8840x
K ČEMU VOLBY - 3171x
Internetový úvod - 2047x
Hádejte třikrát - 1801x
Mikulovice bez praktickéh... - 696x
JAW Studio
Tento web neuchovává data návštěvníků.